Frågor & Svar

Här hittar du svar på våra kunders vanligaste frågor. Kontakta oss om du inte hittar svaret på din fråga här.

Kontakta oss

För personlig service

Kategorier

Det går inte att jämföra banker själv på samma effektiva sätt som om du använder vår tjänst. När du jämför banker själv utan en låneförmedlare så registreras det en kreditupplysning hos varje bank du gör en ansökan hos. Det leder till att du snabbt tappar kreditvärdighet och får sämre erbjudande från bankerna.
Att samla lån och krediter innebär att man flyttar befintliga lån från en långivare till en annan långivare som kan erbjuda bättre villkor och en lägre ränta. Detta resulterar i att man får ner månadskostnaden på sitt lån och sparar pengar.
För att samla dina lån och krediter fyller du i din totala skuld i fältet "Samla lån", då ser bankerna att du inte vill utöka dina lån.
Hos Optiva kan du ansöka om lån från 5 000 kr upp till 400 000 kr Bankerna behandlar din ansökan och analyserar din ekonomiska situation för att göra en bedömning över din framtida förmåga att betala tillbaka lånet. När detta är gjort får du reda på hur mycket du beviljats och till vilka villkor.
Bankerna bedömer dig på precis samma sätt oavsett om du ansöker via oss eller direkt via banken. Det tillkommer inga som helst påslag eller extra kostnader. Vi tar ut en avgift av bankerna per förmedlat lån.
När din ansöka är färdigbehandlad och du valt det lån som passar dig bäst så skickas ett skuldebrev ut till dig antingen per post eller e-post. När banken fått detta i retur tar det ca 1-2 arbetsdagar innan pengarna finns på ditt konto.
Observera att vissa långivare erbjuder möjligheten att signera låneavtalet digitalt med e-legitimation. Detta ger dig möjligheten att få lånet utbetalt samma da
Vi samarbetar med flertalet och det är de som behandlar och tar beslutet om du blir beviljad eller ej. Om din ansökan inte blir beviljad så har vi tyvärr ingen möjlighet att veta varför, p.g.a. banksekretess. Däremot kan vi ge dig tips kring hur du kan förbättra din privatekonomi och få en förbättrad kreditvärdighet.
För att öka dina möjligheter till att få lånet beviljat och även få bättre lånevillkor så rekommenderar vi att du ansöker med en medsökande.
Du kommer att få hem flera brev från UC(Upplysningscentralen) då de enligt lag är skyldiga att skicka ut omfrågandekopior från de banker som tagit del av din kreditupplysning. Trots detta så registreras endast EN kreditupplysning när du ansöker om lån genom Optiva, oavsett hur många banker som behandlar din ansökan.
Vi kan ha möjligheten att hjälpa dig om du saknar skulder hos kronofogden, kontakta kundservice på telefonnummer 08 – 101 102 för mer information.
Du kan när som helst lösa hela eller delar av lånet i förtid utan extra kostnad. Ta kontakt med banken så hjälper de dig.
Ange hur mycket du vill låna. Exempelvis för att köpa en bil, mc, båt, renovera hemma, resa eller kanske behöver en kontantinsats.
Även om du inte beviljas till fullt belopp så kommer bankerna att svara med det högsta beloppet de kan erbjuda dig.
Vill du samla dina befintliga lån så anger du detta under fältet ”Samla lån”. På så sätt ser bankerna att du inte vill utöka dina lån.
Under ”samla lån” anger du de lån och krediter som du önskar samla ihop till ett lån.
Observera att du även kan inkludera Kreditkort, bensinkort, avbetalningsköp och övriga avbetalningar.
Ange din önskade återbetalningstid. Observera att du alltid kan betala av lånet i förtid helt kostnadsfritt.
Att inkludera en medsökande kan öka dina chanser till bättre lånevillkor.
Din månadsinkomst avser endast inkomst av tjänst. Bidrag ingår ej i din månadsinkomst.
I dagsläget kan ingen av våra banker bevilja ett lån om du endast har studiemedel.
OBS: Om du har någon extrainkomst utöver dina studiemedel så kan du ange dessa i din låneansökan.
Har du flera olika arbetsgivare så anger du den arbetsgivare som du arbetar mest för. Om du arbetar lika mycket hos olika arbetsgivare så anger du den arbetsgivare du arbetat för längst.
Här anger du fast anställning och skriver in den arbetsgivare som du är sjukskriven ifrån. Under inkomst anger du din nuvarande inkomst från försäkringskassan.
Ingen av våra banker kan tyvärr bevilja dig ett lån vid arbetslöshet.
Ange din totala pensionsinkomst före skatt. Observera att bankerna kan kräva att du kompletterar med ett pensionsbesked från försäkringskassan.
Arbetar du på flera arbeten samtidigt så anger du den arbetsgivare du arbetar för mest, under inkomst anger du din totala månadsinkomst från alla arbeten.
Ange den arbetsgivare du är föräldraledig ifrån samt din nuvarande månadsinkomst.
Ditt företag måste ha varit verksamt i minst 2 år för att du ska kunna ansöka om lån.
Våra banker godkänner inkomst av tjänst från de skandinaviska länderna (Sverige, Norge, Danmark).
Uppge alltid den inkomsten du kan styrka med ett arbetsgivarintyg om detta skulle krävas.
Här behöver du endast ange antal barn under 18 år.
Barn som du inte är vårdnadshavare över behöver inte anges i ansökan.
Är ni flera i hushållet som delar på boendekostnaden så behöver du endast ange din de
Har du på senare tid ansökt om lån hos flera långivare så kan dessa kreditupplysningar vara en negativ påverkan för bankernas bedömning. Det kan påverka den ränta du erbjuda och i värsta fall resultera i att du får avslag.
När du ansöker om lån genom Optiva så registreras endast en kreditupplysning samtidigt som flera banker har möjligheten att behandla ditt ärende.
Har du frågor eller funderingar kring dina tidigare kreditupplysningar och dess påverkan så kan du kontakta vår kundservice.
För att kunna ansöka om ett lån så måste du ha varit skriven i Sverige i minst 1 år tillbaka.
Att ansöka om ett lån tillsammans med en medsökande kan öka dina chanser till att bli beviljad, det kan även öka dina chanser till bättre lånevillkor.
När du ansöker om ett lån genom Optiva så registreras endast en kreditupplysning.
OBS: De banker som tar del av din låneansökan kommer att generera omfrågandekopior som visar vilken information som givits ut om dig. Dessa skickas hem till din folkbokföringsadress men resulterar aldrig i några kreditupplysningar. Denna information är lagstadgad och måste skickas ut.
Vill du höja eller sänka ditt lånebelopp så är du alltid välkommen att kontakta oss.
Vill du ändra din återbetalningstid så är du alltid välkommen att kontakta oss.